Kansalaisaloite ruotsin kielen saamiseksi valinnaiseksi oppiaineeksi - VANVARYN kanta

13.5.2013

 

Vantaan vanhempainyhdistysten alueyhdistys VANVARY ry on käsitellyt tukipyynnön VANVARYN hallituksen kokouksessa 13.5.2013. Hallitus teki päätöksen olla ottamatta alueyhdistyksenä kantaa asiaan. Kukin henkilö ja jäsenyhdistykset jäsenineen antavat halutessaan tukensa aloitteelle.

Osallistu keskusteluun VANVARYN Facebook-ryhmässä


Hyvä vanhempi,

Pyydämme tukeasi kansalaisaloitteelle ruotsin kielen saamiseksi valinnaiseksi oppiaineeksi kaikilla kouluasteilla.

Aloitteessa esitetään, että hallituksen ja eduskunnan tulisi ryhtyä toimiin ruotsin kielen opiskelun muuttamiseksi vapaaehtoiseksi.
Minkään kouluasteen tutkinnoissa ei pidä vaatia ruotsin kielen osaamista. Julkiset palvelutehtävät on järjestettävä niin, että suomenkielinen voi ruotsia osaamatta toimia näissä tehtävissä ja ruotsinkieliset saavat hyvää palvelua niiltä, joiden kielitaito perustuu vapaaehtoiseen ruotsin opiskeluun.

Kansainvälinen kanssakäyminen edellyttää hyvän englannin osaamisen lisäksi myös muiden maailmankielien osaamista, mutta ruotsin kielen pakollisuus johtaa käytännössä vieraiden kielien taitamisen ohuuteen ja valintamahdollisuuksien kapeutumiseen. Moni lapsi tai nuori voisi myöskin hyötyä englannin tai äidinkielen lisätunneista ja hänen olisi ehkä tarkoituksenmukaisempaa opiskella vain yhtä vierasta kieltä.

Lisätietoa aloitteesta

Allekirjoita aloite ja levitä tietoa aloitteesta ystävillesi ja tutuillesi.

Ystävällisin terveisin,

Anne Soinila
Tiedottaja

Ilmari Rostila
Vapaa Kielivalinta ry:n puheenjohtaja